Smartlog v3 » American Corner » Vejen til det Hvide Hus 2012: Four more years with the Muppet Show
Opret egen blog | Næste blog »

American Corner

En blog om amerikansk politik - set med republikanske øjne.

Vejen til det Hvide Hus 2012: Four more years with the Muppet Show

8. Nov 2012 23:06, N-Thorsen

Så er det overstået. Mere en halvlandet års valgkamp sluttede onsdag morgen dansk tid lidt over halv 6. Spændingen var på daværende tidspunkt ikke længere til stede, da Obama havde sikret sig både Florida og Virginia. Det var her CNN og de øvrige tv stationer kom med meldingen: "We now predict that President Barack Obama, is re-elected as president of the United States of America".

I Chicago brød folk ud i vild jubel, mens der i Boston blot var tomme ansigter tilbage, fra en fest der aldrig rigtig kom i gang. Det er et meget rammende billede på hvordan valgkampen vil blive husket, Obama der endnu engang tog fusen på samtlige politiske eksperter og meningsmålinger ved at få sine støtter ud i endnu større mængder end ved valget i 08 og Mitt Romney der aldrig fik fyret op under sit eget parti eller sig selv.

I sidste ende valgte amerikanerne at holde sig til det de har haft siden 08, mest fordi de aldrig kom til at stole på personen Mitt Romney. Her ligger årsagen til hvordan han, imod en siddende præsident der i statistikken er den svageste siden Jimmy Carter, ikke var i stand til at sælge sig selv som et reelt og bedre alternativ.

Beviset på at Republikanerne stillede med en svag kandidat ligger åbenlyst for alle; Hvordan kunne Obama blive genvalgt på et tidspunkt hvor USA's økonomi er historisk ringe og hvor næsten alle valgløfter fra 2008 var lagt i skuffen? Man sidder tilbage med følelsen af, at Republikanerne ikke ønskede at vinde valget i år, men i stedet valgte at give Obama fire år mere, for så at stille med en meget stærkere kandidat i 2016.

Da det republikanske primærvalg startede stod man med en flok kandidater der hver og en ikke på nogen måde tilhørte det kæmpe politiske talent partier råder over. Alle, lige fra Marco Rubio til Christ Christie, afviste at stille op og i stedet stod man tilbage med hvad man må betragte som det republikanske overskudslager. Alle med deres politiske karriere overstået blev pludseligt hevet ind og kastet ud i en håbløs opgave med at skulle vise en fornyelse af partiet, væk fra George W. Bush skygge, der stadig hang over dem.

Nu står flere så frem og analysere hvad der gik galt og påpeger at man stillede med en svag kandidat. Det er vi mange der er enige med dem i, men kritikken virker hul, mest fordi man må spørge hvad de selv har bidraget med for at få Romney valgt. Man skal som bekendt ikke kaste med sten når man selv bor i glashus. Jovist var Mitt Romney ikke den oplagte udfordre, jeg selv var kritisk lige indtil den første tv debat hvor man endelig fik et indblik i personen Mitt Romney og jeg begyndte at tro på ham, men der var det for sent.

I stedet skal man se på det republikanske parti og den politik man vedtog på sit konvent i august for at finde endnu et svar på hvorfor det gik som gik. Det republikanske parti er efterladt som et gammelt og forældet parti, hvor man naivt fuld ud tror på at man kan vinde præsidentposten med 90 % opbakning fra de hvide mandlige vælgere, ved at fastholde sin modstand imod abort og homoseksuelle vielser. Hvis ikke partiet får fornyet sig selv risikere man langsomt at gå i opløsning og blive overflødigt.

I de næste fire år bør republikanerne samarbejde med Obama for, at formindske de skader han allerede har forvoldt og vil forvolde yderligere så man fremstår som et parti der er klar på at tage et medansvar for USA's problemer, uden at virke som en svag opposition. På den måde kan man i 2015 kører en ny og yngre kandidat i stilling, på en politik og en platform der er meget mere spiselig for vælgerne og som er tidssvarende. Man skal ikke gå på kompromis med sine idealer, men man skal flytte sig på det værdipolitiske område og ikke hænge fast i synspunkter der herskede i 50'erne.

Enden på valgkampen betyder naturligvis også enden på denne blogs dækning af valget set fra republikansk side. Jeg agter at forsætte med at skrive indlæg løbende om de politiske kampen der kommer og ellers gøre klar til valget i 2016. For inden længe har vi midtvejsvalg og inden længe vil de første potentielle kandidat til 2016 begynde at kører sig selv i stilling og så har vi primærvalg igen.

Jeg håber du har lyst til fortsætte med at læse min blog. Nu venter fire mere med The Muppet Show.

Tags

Relaterede

Seneste