Smartlog v3 » American Corner » Vejen til det Hvide Hus 2012: Meget på spil for Santorum og Gingrich på Super Tuesday
Opret egen blog | Næste blog »

American Corner

En blog om amerikansk politik - set med republikanske øjne.

Vejen til det Hvide Hus 2012: Meget på spil for Santorum og Gingrich på Super Tuesday

2. Mar 2012 01:59, N-Thorsen

Her fire dage før Super Tuesday vil jeg komme med min analyse af, hvem der har mest af vinde, men ikke mindst, hvem der har mest på spil. På Super Tuesday stemmes der i 10 stater samtidigt og der er 437 delegerede på spil.

Mitt Romney:

Efter sine to sejr i Arizona og Michigan i tirsdags, kommer Mitt Romney ind til Super Tuesday med en fornyet potion momentum og energi omkring hans kampagne.

I sin sejrs tale i Michigan rettede Romney sin fokus frem imod Super Tuesday og langede atter ud efter Obama og Rick Santorum, Obama for sine brudte løfte og manglende ledelses evner og Rick Santorum for, at bruge beskidte tricks, såsom at opfordre demokrater til at stemme på ham, for på den måde at vinde i Michigan. 

Romney vinder Vermont og Massachusetts og de fleste delegerede i Virginia, hvor kun han og Ron Paul er på stemmesedlen. Mod syd er det knapt så lige til, da han er langt bagefter Santorum i både Tennessee og Oklahoma og langt efter Gingrich i Georgia.

Romney beviste dog i Michigan, at han har en stærk organisation i alle stater og det er bestemt muligt for ham at vinde to af stederne. Derudover vil han vinde delegerede i både Idaho, North Dakota og Alaska.

Selvom Romney måtte vinde flest delegerede Super Tuesday, er det ikke ensbetydende med, at han vil vinde nomineringen på tirsdag, men han vil bestemt være tæt på.

Rick Santorum:

For Santorum var det helt sikkert en bitter pille, at sluge i tirsdags med hans nederlag til Romney i Michigan. En stat han selv og jeg havde forventet han burde have vundet, men med en stærk slutspurt, endte Romney alligevel med, at vinde.

Jeg havde åbnet op for, at det kunne blive endestationen for Santorum, men han er fast besluttet på, at være med racet Super Tuesday. Derfor har han kun en chance tilbage og det er at vinde i Ohio.

Her er der 66 delegerede på spil og hvis han fortsat skal holde trit med Romney kan han ganske enkelt ikke tåle, at tabe dér. Som George Stephanopoulos på ABC siger det:

"Romney kan vinde nomineringen uden Ohio. Det kan Santorum ikke".

Santorum skal derudover håbe han kan holde Romney bag sig i Tennessee og Gingrich i Oklahoma, men det er meget enkelt for Santorum. Vinder Romney Ohio vil Santorum være så langt bagefter i antallet af delegerede, at han reelt ikke vil have flere livliner tilbage.

Newt Gingrich:

Gingrich valgte bevist at nedprioritere primærvalgene i både Michigan og Arizona i tirsdags, for i stedet at se frem imod Super Tuesday og primærvalget i sin hjemstat, Georgia.

Som mange andre forventer jeg en klar sejr til Gingrich dér. Selv har Gingrich udråbt det til, at være staten der afgør om han fortsætte sin valgkamp eller ej og Gingrich har da også modtaget støtte for den siddende guvernør og størstedelen af medlemmerne i delstatssenatet.

Lykkedes det ikke for Gingrich og skulle han beslutte sig for, at forsætte sin valgkamp har han i mine øjne kun én chance tilbage for, at komme tilbage i kampløbet og det er en sejr senere på måneden i enten Mississippi, Alabama eller Louisiana, ellers er han færdig.

Ron Paul:

Indtil nu er det 76. årige kongresmedlem den eneste der endnu ikke har nogen sejre. Skal man tro på de udmeldinger der kommer fra Paul lejren er det heller ikke førsteprioriteten, men massiv fokusering på caucuses'ene og kampen om de delegerede der.

Et vedholdende rygte der har floreret på det sidste fortæller, at en del af strategien er, at få Ron Paul støttere valgt som delegerede til konventet under dække af, at være Romney, Santorum eller Gingrich støttere. Paul lejren har hverken be- eller afkræftet rygtet, men holder det vand, vil Ron Paul' nuværende andel af delegerede være meget højere.

I sidste ende handler det for Ron Paul om, være med hele vejen til konventet og lave rav i den.

Skal jeg komme med et bud på hvor Ron Paul muligvis kunne få en sejr henne på Super Tuesday vil det nok være i Alaska, ellers nu her på lørdag i Washington (staten) caucuses.

Som jeg har skrevet tidligere, vinder Romney ikke nomineringen på Super Tuesday, men han vil helt sikkert stå med gode kort på hånden og ikke være langt fra.

Mest på spil har både Santorum og Gingrich og det vil undre mig meget hvis én af dem ikke bliver nød til at trække stikket. Der er lagt op til en spændende aften, men husk på, dette race er langt fra for over. 

Tags

Relaterede

Seneste